Orrplasztika – orrkorrekció

Az orrplasztika az egyik leggyakoribb igazi esztétikai műtét a plasztikai sebészetben.

Miért lehet szükség orrplasztikára?

orrkorrekcio1Mert az orrplasztika korrigálja azt amit a természet nem adott meg, vagy amiből túl sokat adott. Az ember testének legfrekventáltabb, legjellemzőbb része az orr.
Orrplasztika műtéttel az orr bármilyen – nem esztétikus – az arc harmóniáját felborító megjelenését eredménnyel tudjuk korrigálni ( orrkorrekció ). A legszebb arcnak is kölcsönözhet durva, nyers, haragos, “szögletes” arckifejezést egy előnytelen, oda nem illő orr.
Az orr egyik leggyakoribb esztétikai hibája, amely miatt Pácienseink felkeresik plasztikai sebészetünket, a púpos orrhát és a ferde, görbe orr. Orrplasztika alkalmazásával természetesen tökéletesen korrigálható az arc, ezen belül az orr esztétikailag zavaró szépséghibája.
Gyakori, orrkorrekciót igénylő szépséghibák az orrcsúcs esztétikai hibái is, úgy mint: pisze orr, lógó orrcsúcs, kiálló orrcsúcs, felálló orrcsúcs. Valamennyi felsorolt orrcsúcs problémát eredményesen korrigáljuk orrplasztika alkalmazásával.

Zárt orrplasztika esetében látható hegekkel nem kell számolni,a hatás teljesen természetes, mintha mindig ilyen szép lett volna… Az orrplasztika után egy új életminőséget és a helyreálló önbizalomból fakadóan egy teljesebb, boldogabb életet tapasztalhat meg ( Lásd: Plasztikai Sebészetünk vendégkönyvének arcplasztikával és orrplasztikával kapcsolatos bejegyzéseit ).
Nem szabad megfeledkezni az orr asszimetriájának kérdéséről sem, amely ugyancsak hatásosan orvosolható orrplasztika műtéttel, akárcsak az orrtörések nyomán keletkezett orr deformitások. Az orrtörések esetében azonban fontos az idő tényező, azaz a mielőbbi (3 napon belül) orrplasztika, ezt követően ugyanis már bonyolultabb orrkorrekciós műtét válhat szükségessé!
orrplasztika_2hetesAz orrplasztika műtétje esztétikai műtét. Ritkább esetben funkcionális eredménnyel is jár. Erre lehet egy példa az orrsövényferdülés esetében végzett orrplasztika műtét melynek köszönhetően a páciens légzése könyebbé válik.

 

Konzultáció az orrplasztikát megelőzően

Mikor végezzen a sebész orrplasztikát? Mindig a páciens igényét kell meghallgatni és szakmailag ezután dönteni az orrplasztikai műtét indokolt vagy nem. Ne csak a plasztikai sebész akarja megoperálni, hanem elsősorban a páciens akarja. A konzultáció alkalmával történik a gondos anamnesis felvétele, fizikális és eszközös vizsgálat. Az operáló orvos az orrplasztika műtéttel járó esetleges szövődményeket, gyógyulás várható időtartamát, az orrplasztika műtét árát, a műtét utáni (otthoni) teendőket stb. közli. Fentieket írásban is a páciens rendelkezésére bocsájtja. Dohányzás esetén a műtét előtt 1-2 héttel a dohányzás abbahagyását javasoljuk mivel gyengíti az immunrendszert, így lassítja az orrplasztika utáni gyógyulást.

 

Mikor, és kinél végezhető orrkorrekció, orrplasztika?

A serdülőkor után is, de lehetőleg a felnőtté válást megvárva végezzük az orrplasztika műtétet. Az orr csontos és porcos vázának a végleges kifejlődése 18 év körülire tehető. Férfiaknak és nőknek egyaránt lehet jogos igényük az orrplasztika – orrkorrekciós műtét elvégzésére. Mindkét nemnél előfordulhat kampós orr, púpos orr, az arc arányaihoz képest nagyméretű orr, vastag – széles orrcsúcs, lapos orr, ferde orr mely esztétikai hibák orrplasztika műtéttel tökéletesen korrigálhatóak.

Az orr milyen struktúráját érintheti az orrplasztika műtétje?

Az orrplasztika során az orr csontos, porcos vázát és a lágy részeket is érinthetheti az esztétikai orrkorrekció. Sok esetben ezen struktúrák hiánya esetén különböző implantátumokat, graftokat (csont és porc) tudunk felhasználni. Orrműtéteknél alkalmazott leggyakoribb graft a fülből vett porc.

 

Orrplasztika előtt

Különböző vizsgálatok elvégzése (labor, vércsoport, EKG, mellkas röntgen, fogászati). Esetleges menstruációs időpont tisztázása, a orrplasztika előtti fotók készítése és az orrműtéttel kapcsolatos dokumentáció elvégzése, stb..

Az orrplasztika altatásos műtét

Ennek eredményeképpen teljesen fájdalommentes az orrplasztikai műtét. A páciensek “jót aludtam” felkiáltással ébrednek.

 

Az orrplasztika műtét lényege – röviden

Az orrplasztika műtéttörténhet nyitottan, vagy zártan. Kisebb orrkorrekciókat zárt orrplasztikával, az orrnyíláson belülről – rejtetten – végezzük. A nagyobb orr átalakításoknál nyitott orrplasztikát alkalmazunk, melyet egyébként, a Világon először egy magyar orvos – Dr. Réti – végzett 1931-ben. Az orrplasztika műtétet követően gipsz rögzítést alkalmazunk az új orrstruktúra fixálására. Az orrplasztika beavatkozást követő orrvérzés lehetőségének csökkentésére orrtampont is alkalmazunk. Az orr rögzítésére szolgáló gipszet ragasztással rögzítjük.

Orrplasztika után

Az orrplasztika műtétet követő első éjszakát az éjszakás nővér gondos felügyelete mellett Plasztikai Sebészetünkön kell tölteni. Ennek során a műtéti területet jegeljük. Következő napra jegelés általában már nem szükséges. Az orrplasztika után ugyan lehetnek fájdalmak, melyek fájdalomcsillapítókkal enyhíthetőek. 24-48 óra után a fájdalmak általában teljesen megszűnnek. Az orrplasztika utáni reggelen az orrjáratokból eltávolítjuk a vérzéscsillapító tamponokat. Ekkor már nagyobb vérzést nem várunk. A legfontosabb szabály – tilos lehajolni, mert olyan nagy vérnyomás emelkedés jön létre, ami vérzést provokálhat. Másnap reggelre az orr környékén kékes véraláfutások jelentkezhetnek – nem kötelezően. Plasztikai Sebészetünkről másnap reggel 9-kor távozik. Otthonában magasra emelt párnákon kell aludni! Az orr rögzítésére szolgáló gipszet +-1 hét után eltávolítjuk. Friss műtét után nagyon erőteljes orrfújás kerülendő. Az orrplasztika műtét után kialakult ödéma, duzzanat természetes velejárója az orrkorrekciós műtétnek, mely +-1 hét után szintén jelentősen csökken. Hajolással és megeröltetéssel járó fizikai munkavégzés az orrplasztikát követően 2-3 hétig kerülendő.

 

orrkorrekcioOrrplasztika műtét eredménye

Az orrplasztika műtét korai eredménye 1-2 héten belül látszik, de a végleges gyógyulás 3-4 hónap. Klinikánk emlékkönyveinek tanusága szerint az orrplasztika műtétje a mellplasztikai műtétekhez hasonlóan igen nagy önbizalom növekedést és közérzet javulást eredményeznek a páciens számára.

 

 

 

Dr Sas Clinic Plasztikai sebészet

Dr Sas György plasztikai sebész: +36 209 275 475

1133 Budapest, Hegedűs Gyula utca 44/B

+36 1 275 5555