Szemhéjplasztika

szemhejplasztikaAz életkor előrehaladtával a szemhéj bőre elvékonyodik, ráncossá válik, veszít rugalmasságából, a szemhéj megereszkedik. Az alsó és a felső szemhéjon egyaránt megjelenhet a szemhéjat elődomborító duzzanat, táska. A szemhéjplasztika során a felső és alsó szemhéj laza, ráncos bőre, és a szemhéjat elődomborító zsírszövetet egy része kerül eltávolításra. A szemhéjplasztika után nemcsak a szemkörnyék és a tekintet, de az egész arc is fiatalosabbá válik.

A szemhéjplasztikát szinte mindig helyi érzéstelenítésben végezzük. A szemhéjplasztika műtét 1-1,5 órát vesz igénybe. Sokszor összekötődik az arcplasztika műtétjével. A beavatkozást néhány órás megfigyelés, illetve a műtött terület jegelése követi. Ezt követően kísérővel távozhat a plasztikai sebészetünkről. A szemhéjplasztikát követően hajolgatni és nehéz tárgyat emelni, szaunázni, szoláriumozni tilos. Az esetleges kék foltok takarására napszemüveg viselése ajánlott. 4-5 napig CATAFLAN tabletta szedését javasoljuk (gyulladás- és fájdalomcsillapító). A műtétet követően az eredmény kárpótolja a kényelmetlenségekért.

A szemhéjplasztika eredménye tartós, és látványosan fiatalítja a tekintetet!

Mikor és miért van szükség szemhéjplasztikára?

szemhejplasztika1
szemhéjplasztika

A természetes öregedési folyamat hatására a szem környéki bőr elvékonyodhat, megnyúlhat, veszíthet rugalmasságából, lógó szemhéjat képezve, mely nem csak esztétikailag lehet zavaró, de a látást is zavarhatja. A megereszkedett, lógó szemhéj miatt a tekintet fáradtnak, az arc mimikátlannak tűnhet. E problémák – egyéni genetikai adottságok függvényében – fiatalabb korban is megjelenhetnek, felvetve a szemhéjplasztika műtét szükségessétét. A bőr öregedésének következményeivel együtt járhat a szem környéki zsírszövet gyarapodása, mely a meglazult bőrön keresztül előboltosulva képezheti a szem alatti táskákat (táskás szem). A felső szemhéjplasztika műtéttel lehetőség nyílik a felső szemhéj lógásának megszüntetésére, illetve alsó szemhéjplasztikával kombinálva a szem táskássága és a szem alatti karikák is megszüntethetőek. A szemhéjplasztikának köszönhetően az arc karaktere pozitív irányban változik, szinte megfiatalodik, karaktere dinamikus, üde, kellemes lesz.

 

Szemhéjplasztika menete

A szemhéjplasztika műtét során eltávolítjuk a felesleges bőr- és zsírszövetet a felső és alsó szemhéjakról. A szemhéjplasztika műtétet helyi érzéstelenítésben végezzük. (Kérésre, lehetőség van átlalános érzéstelenítésre – altatásra is). Az érzéstelenítő injekció beadása jelent némi kellemetlenséget, ezt követően a szemhéjplasztika fájdalommentes. A felső és az alsó szemhéjplasztika akár külön is elvégezhető. A szemhéjplasztika műtétet megelőző berajzolásnak megfelelően kerül eltávolításra a felső szemhéj bőrfeleslege az esetleges zsírfelesleggel együtt. Felső szemhéjplasztika esetében a műtéti metszést a szemhéj pereme felett ejtjük, visszahajlási redőben. Az alsó szemhéjplasztika során a metszés az alsó szempillasor alatt húzódik. A szemhéjplasztika végén a sebet vékony fonallal, rejtett öltéssel zárjuk. Tehát a szemhéjplasztikai után nincs is kötés, így a látást sem akadályozhatja. A szemhéjplasztika gyógyulása során képződő hegek a pontos metszések miatt vékonyak, alig láthatóak (ill. rejtve vannak). A műtét velejárója a műtéti terület duzzanata, oedemája és esetleges elszíneződése. A szemhéjplasztika utáni 1-2 órányi pihenést, jegelést követően – napszemüvegben – elhagyható a Klinika.

A szemhéjplasztika műtét időtartama

A felső szemhéjplasztikai műtét ideje kb 1-2 óra, míg az alsó szemhéjplasztikai műtét ideje bonyolultabb volta miatt hosszabb.

Szemhéjplasztika után

A szemhéjon duzzanat, környéki elszíneződés jelentkezhet, melyek átlagban egy héten belül eltűnnek, ill. felszívódnak. A szemhéjplasztika után 1-2 napos ágynyulagom javasolt. Az első napokban javasoljuk a fejet párnákkal megemelni. A fájdalom jegeléssel ( az első 24 órában ) és enyhe fájdalomcsillapítóval hatékonyan csökkenthető. Az első 5 napban nem érheti víz a sebet. Varratszedésre a szemhéjplasztikát követő 1 hét múlva kerül sor. Néhány nappal a szemhéjplasztika után visszatérhet megszokott napi ritmusához, de a megeröltetést, hajolgatást, nehéz fizikai munkát még 3 hétig kerülnie kell. Szempillafestés, smink, kontaktlencse viselés a szemhéjplasztika utáni első héten nem ajánlott!

Szemhéjplasztika lehetséges szövődményei

Szemhéjplasztika műtét esetében ritkák a szövődmények, komplikációk, azonban, mint minden műtétnél, itt is számolni kell a velük: szem kötőhártya gyulladás (gyógymód: kamillás borogatás, szemcsepp), kötőhártya bevérzés (gyógymód: néhány hét alatt magától felszívódik), keloidos hegképződés, könnyezés, szemszárazság, szemhéjak tartós elszíneződése, nagyon ritkán bevérzés (megoldás: szem körüli feszítő fájdalom esetén a plasztikai sebészt nyomban értesíteni), viszkető, égető érzés (gyógymód: szemcsepp). Az alsó szemhéjplasztikai műtétet követő gyógyulás is belső hegesedéssel történik, néha a hegnek zsugorító hatása lehet és lehúzhatja az alsó pillasort. De ez is korrigálható.

Mire nem jelent megoldást a szemhéjplasztika?

A szemhéjplasztika nem emeli meg a megereszkedett szemöldökívet, nem tünteti el a szarkalábakat. Ezeket a problémákat is orvosolandó, a szemhéjplasztikát gyakorta kötik össze arcplasztika műtéttel.

Dr Sas Clinic Plasztikai sebészet

Dr Sas György plasztikai sebész: +36 209 275 475

1133 Budapest, Hegedűs Gyula utca 44/B

+36 1 275 5555